EÚ škodia vysoké ceny energií, tvrdí premiér

21.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Európska únia (EÚ) prestáva byť kvôli vysokým cenám energií v porovnaní s inými regiónmi sveta konkurencieschopná.
Toto si podľa slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) uvedomujú aj európski lídri a preto bude oblasť energetiky jednou z dvoch hlavných tém ich stredajšieho (22.5.) mimoriadneho summitu v Bruseli.
"Nie sme schopní konkurovať, ak Európa má mať o 30 až 40 % vyššie ceny elektrickej energie ako iné časti sveta," podčiarkol Fico na dnešnom rokovaní parlamentného výboru pre európske záležitosti, ktorý mu schválil mandát na zastupovanie SR na summite. Jeho cieľom je dosiahnuť dohodu na dobudovaní vnútorného trhu EÚ s energiami a hovoriť sa bude aj o dopadoch obnoviteľných zdrojov na ceny elektriny.
"Je zrejmé, že tento projekt bol na jednej strane dôležitý, na druhej strane ale nepriniesol taký rozsah výroby elektrickej energie, ktorý bolo potrebné dosiahnuť a malo to veľmi negatívny vplyv na ceny energií," upozornil Fico. Pripravuje sa preto európska reforma podpory výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Jej súčasťou môže byť aj dodatočné zdanenie tohto sektora.
Druhou témou summitu bude boj proti daňovým únikom a lepší výber daní. Podľa premiéra totiž nestačí prijímať len opatrenia na národnej úrovni, ale dôležité je postupovať v niektorých oblastiach spoločne aj na európskej úrovni. "Budeme hovoriť o automatickej výmene informácií na daňové účely, chceme dotlačiť čo najviac krajín, aby sa k tomu prihlásili," avizoval Fico.
Slovensko nemá žiadne zásadné problémy s navrhovanými závermi stredajšieho rokovania Európskej rady. Je však podľa neho zvláštne, že takýto mimoriadny summit bol zvolaný na jeden deň, "na otočku". Rokovania ER zvyčajne bývajú dvojdňové a to najbližšie bude už o necelý mesiac. "Pravdepodobne je tlak na EÚ väčší, ako si vieme predstaviť a kríza stále zúri," dodal Fico.
 

Vyberte región